25 юли 2023

Предварителния проект за продължение на метрото до "Студентски град" е приет

Специализирания състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията прие предварителния проект за продължението на втората линия на метрото към кв. "Студентски град." Предвижда се тя да продължава от метростанция "Витоша" по бул. "Черни връх" към кв. "Кръстова вада" и от там да завива към кв. "Витоша" и да стига до "Студентски град".

По трасето с дължина от около 3 км. ще има три нови метростанции, разположени приблизително на около 1 км. една от друга. Първата ще бъде на бул. "Черни връх" между ул. "Проф. Марин Големинов" и ул. "Димитър Манчев", втората до ул. "Проф. Георги Манев" и ул. "Стефан Савов", а третата спирка ще бъде на кръстовището на бул. "Симеоновско шосе" и ул. "Проф. Иван Странски".

Приетият на ПУП предварителен план е необходимата първа стъпка от процеса на реализация на разширението. Така трасето се обезпечава регулационно с нужния терен, каквито са изискванията на закона. Като следващ етап на проекта предстои окомплектоването с план-схеми на техническата инфраструктура и обявяването му по реда на Закона за устройство на територията.

Продължаването на втората метролиния от “Витоша“ до “Студентски град“ е изключително важно за благоустрояването на тези райони. С приключване на проекта ще бъде осигурена отлична транспортна свързаност между центъра и южните части на София - кв. “Кръстова вада“, кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“, кв. “Витоша“ и "Студентски град".

Проектът е от съществено значение и за развиващият се с бързи темпове „Малинова долина“, където се намират основна част от текущите проекти на СофБилдСтрой. Строителната компания избира именно тази локация, поради съвкупността предимства – близост до Витоша, красиви гледки, ниско строителство, изграждане на нова инфраструктура и осигуряване на висок лайфстайл на все по-престижна локация в близост до всички удобства на града.

Обратно към новини