02 октомври 2023

Пускат линия 805 от Малинова долина до Студентски град

На 2 октомври в София в полза на гостите и жителите на града, заработи линия №805 на градския транспорт. Тя се обслужва от четири малки електрически автобуси, всеки с капацитет 22 души. Осигурява връзка с метрото, като свързва Студентски град с Малинова долина и кв. Витоша с едноименната метростанция. 

Новата линия е с дължина 11 км и по нея има 15 постоянни и 18 спирки "по желание", на които превозното средство спира при заявка от пътник. Общо разкритите нови спирки са 12 на брой. Автобусите се движат на всеки 12-13 минути в делничните дни от понеделник до петък, от 5:50 до 22:45 часа. 

Маршрутът на линия 805 е разработен в сътрудничество с инициативните комитети на кварталите. За да знаят хората, къде е превозното средство в момента и откъде ще е най-удобно за тях да се качат или да слязат, предстои старта на мобилното приложение BUSINN със съответната информация в реално време. 

Новите електробуси насърчават използването на градския транспорт, като линията способства връзката с метрото на жителите на Малинова долина – един от най-интензивно развиващите се райони на София. Зоната все повече разгръща потенциала си на квартал от европейски тип, като се изграждат учебни заведения, детски площадки, зони за спорт и отдих и друга инфраструктура и удобства. 

Сред перспективните сгради в района са Mountain View 1 и Mountain View 2 на СофБилдСтрой.

Обратно към новини

Други новини