11 септември 2023

До края на годината новата детска градина в кв. Малинова долина отваря врати

Дългоочакваната детска градина, която ще допълни образователната инфраструктура в бързо развиващия се столичен кв. „Малинова долина,“ е на финална права. Сградата вече има акт 15, като Акт 16 предстои до края на м. октомври. Детското заведение с четири физкултурни салона и басейн, ще приеме 15 групи с общо 369 деца, като пет от групите са яслени. 

Кметът на район "Студентски" Петко Горанов, съобщава, че строителните дейности по изграждане на загражденията, басейна, вътрешните паркинги и модерно оборудваната кухня са приключили; инсталирани и изпитани са хидравличните пътнически асансьори, кухненският асансьор, газовите котли, резервният нафтов котел, бойлерите по 1000 л., соларните панели на покрива.

В момента текат последните довършителни работи - сглобяват се мебелите за децата и се работи по финалните щрихи на озеленяването, което ще осигури нужното засенчване в откритите площи. За повече сигурност и комфорт около площадките за игра е положена специална ударопоглъщаща настилка. Самите съоръжения са последно поколение, произведени от българска фирма от Русе, като част от цялостната политика по проекта да се работи приоритетно с български материали.

След издаване на обекта, предстоят административните процедури по въвеждането му в експлоатация. Остават избор и назначение на директор и формиране на педагогически съвет, за което отговаря Дирекция „Образование“ на Столична община. Вече е ясен „номерът“ на детското заведение – 190, като трябва да бъде избрано и име, както и да бъде назначен необходимият екип от възпитатели и помощен персонал.

Строежът на детската градина стартира на 14 април 2022 г. и бе планувано да приключи в срок до 24 месеца след откриване на строителната площадка. Проектът е реализиран върху общински имот от 9,2 дка, разположен в кв. „Малинова долина“, до кръстовището на улиците „Едуард Генов“ и „проф. Живко Сталев“. Изпълнител на обекта е Булстрой груп ЕООД, като инвестицията е в размер на 8,7 млн. лв. 

Детската градина е поредно предимство, което новодомците на кв. "Малинова долина" ще имат на своя страна, наред с близостта до Витоша, красивите гледки, ниското строителство. Сред компаниите, които развиват свои обекти тук, е СофБилдСтрой, извоювала си реноме на отличен контрагент, изграждащ безупречни във всеки смисъл имоти с висока инвестиционна стойност.  

 

Обратно към новини