10 януари 2024

Струва ли си инвестицията в Малинова долина?

Малинова долина е един от най-бързо развиващите се квартали в София. Там кипи строителство, завършват се сгради и на пазара има многобройни имоти, които очакват своите нови собственици. При подобни мащабни дейности, неминуемо районът има недостатъци като слабости в инфраструктурата и липса на достатъчно учебни, здравни и развлекателни заведения. Това е съвсем нормално предвид някогашното предназначение на квартала - за вилна зона на София. Бурните темпове, с които градът се разраства обаче, му отреждат друго предназначение.

Кварталът с красиво име днес е избор на многобройни новодомци и предстои да посрещне още. Всичко се изгражда постепенно, както би се случило и с всеки друг застрояващ се район, в който редица обекти са в процес на строителство. Работи се върху сградите, планира се инфраструктура и учебни заведения, транспорт и други удобства. При тези процеси съществен е големият времеви и не само ресурс, който отнемат дейности като изработка документация и административни процедури свързани с одобрение, осигуряване на финансиране, обществени поръчки, избор на изпълнители и т.н.

Реално, по всички точки се работи активно от местната власт в лицето на избрания за втори мандат кмет на район "Студентски" Петко Горанов и неговия екип. По отношение на образователната инфраструктура, в края на 2023 г. бе завършена Детска градина 190 в кв. Малинова долина. С капацитета си от 15 групи, тя е най-голямата, построена през последните години в България. Предстои изграждането и на две училища в Студентски град, като за едното проектът вече е в сила. На финалната права е и новоизградена детска площадка с фитнес на открито.

В ход са и мащабни дейности свързани с поетапно изграждане и регулиране на пътната инфраструктура. Конкретните улици, за които се планира строителство, бяха обявени на брифинг по актуалните въпроси за кв. "Малинова долина," от 11 декември 2023 г. Работи се и върху осигуряване на подобрен достъп до обществения транспорт, предвид все повечето хора, които имат нужда от него. Решенията са гъвкави и се съобразяват с нуждите на жителите. Преди метростанциите в квартала да станат факт, което предстои като част от стратегията за разширение на подземната железница, осигурена е редовна довеждаща линия на градския транспорт до спирките на влаковете, като тя се обслужва от малки електрически автобуси.

Отново, трябва да се отбележи, че за разлика от приказките, където джинът от лампата строи дворци с щракване на пръсти, в реалния живот нещата се случват доста по-бавно и далеч не толкова лесно. Преди да добие своите финални щрихи, новият софийски квартал ще премине през още няколко трансформации. С времето, ще обособи своя пълноценна улична мрежа, още нови допълнения към образователната, медицинска, развлекателна и спортна инфраструктура. Но, ценността вече е ясно видима, инвеститорите виждат потенциала и мнозина от тях избират да вложат средства в проекти в квартала. Тук далеч не се причисляват само строителните компании и търсещите имот, но и търговци и хора от сферата на услугите от всички браншове.

Когато прибавим близостта на Витоша, удобните транспортни връзки с централната част на столицата, липсата на масовост на сивото бетонно строителство типично за "старите" квартали и изчерпания им потенциал откъм развиване на нови проекти в полза на общностите, цялостната картина добива цвят и доста приятни измерения. "Малинова долина" тепърва разгръща своя пълен потенциал и ще докаже на скептиците, че хубавите неща отнемат време, но се случват. В добавка към доходността, ако човек избере да купи имот с инвестиционна цел, обуславена от близостта на планината и "Студентски град", покупката на имот тук се оказва добре аргументирана идея.

Разбира се, от голямо значение е строителната компания, от която ще изберете своя нов дом - за живеене или отдаване под наем. Винаги изборът на доверен строител с дългогодишна стабилна история на растеж и добра репутация е правилен ход. При компании като СофБилдСтрой можете да разчитате на отлично качество на проектиране, строителство, довършителни работи и не на последно място - отлична визия на сградата, гарантирана във времето с поддръжка, поета от изпълнителя на обекта, за да се избегнат неприятни изненади.

Предмет на спорове и гръмки изказвания, хулени и обичани едновременно, новите квартали на всеки един град по света в началото на разцвета си са неразбрани, но с времето установяват своята естетика и ритъм и печелят все повече новодомци. Да живееш в новопостроена среда, дори да си почакал повече за нея, е избор който мнозина правят, за сметка на жителство сред панели. Ако сте от хората, за които "Малинова долина" е скъпоценен камък в процес на шлифоване, добре дошли сте при нас на ул. Георги Райчев №29, Офис партер в София, всеки ден от 9 до 18 ч., за да ви разкажем и покажем повече за сградите, които завършихме и строим в района.

Обратно към новини